Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elektricien zonnepanelen

Je zonnepanelen produceren groene stroom en die elektriciteit kan je gebruiken voor al je huishoudelijke apparaten, verlichting en verwarmingstoestellen. Om dat succesvol te doen, moet je de installatie eerst aansluiten op je zekeringkast. Dat gebeurt door een elektricien gespecialiseerd in zonnepanelen. Hoeveel kost zo’n aansluiting? En hoe bereidt een expert je aansluiting voor? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Hoe bereidt een zonnepanelen elektricien je installatie voor?
Hoeveel kost het voorbereiden van je groepenkast?
Hoe plaats je zonnepanelen?
Waarom een installateur inschakelen?
Ontvang offertes voor zonnepanelen

 

 

Is een elektricien voor zonnepanelen hetzelfde als een installateur?

Niet elke installateur is automatisch een gecertificeerd elektricien. Maar een elektricien kan wel een professioneel zonnepanelen installateur zijn. Daarom gebeurt het dat een zonnepanelenbedrijf meerdere werknemers inschakelt om je zonnepanelen te monteren: een expert die het legplan maakt, je panelen kiest en monteert, … en een expert die alle elektriciteitswerken voor zijn rekening neemt. Zonnepanelen moeten voor ingebruikname altijd een AREI-keuring ondergaan. Zo ben je in eender welke situatie zeker van een veilige installatie die voldoet aan alle eisen.

Op zoek naar een zonnepanelen installateur? Ontvang en vergelijk offertes van diverse experts.

elektricien zonnepanelen

 

Hoe bereidt een zonnepanelen elektricien je installatie voor?

Voordat je je zonnepanelen kan plaatsen, pas je je groepenkast aan. Dat komt door de omvormer. Deze bevindt zich tussen je zonnepanelen en je zekeringkast en zet de opgewekte gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. Belangrijk voor de elektricien voor je zonnepanelen is het volgende…

 • Veiligheid omvormer: om de veiligheid van je aansluiting te waarborgen, heeft de omvormer z’n eigen aardlekautomaat nodig. Daarom komt deze altijd op een vrije groep in de groepenkast. Indien nodig maakt een zonnepanelen elektricien een extra groep aan. Je panelen zijn namelijk het best gescheiden van andere elektrische verbruikers in je woning.
 • Overbelasting vermijden: een elektricien gaat na wat de capaciteit van je hoofdaansluiting is. Een 1-fase aansluiting moet minimaal 1x35A zijn om een 1-fase omvormer (vermogen tot 5.000 Watt) op aan te sluiten. Bij een 3-fase aansluiting kiest hij sneller voor een 3-fase omvormer. Doorgaans volstaat een 1-fase aansluiting voor een middelgrote installatie van zo’n 16-tal panelen. 

LET OP: niet elke groepenkast heeft ruimte om extra groepen of aardlekschakelaars aan te sluiten. In dit geval is een nieuwe groepenkast een goede oplossing. Een andere optie is een opbouwkastje tegen de groepenkast. Wat de beste oplossing ook is, een elektricien is van onschatbare waarde in het plaatsen van zonnepanelen. Schakel daarom de juiste vakspecialist in voor je klus.

 

Hoeveel kost het voorbereiden van je groepenkast?

Het is moeilijk om een exacte prijs voor deze elektriciteitswerkzaamheden te geven. Ze maken doorgaans deel uit van de totaalprijs voor een zonnepanelen-installatie. Een extra groep kost ongeveer € 300 (excl. btw), maar daarbovenop komt nog de prijs voor je zonnepanelen. Hoeveel kost dit?

De prijs voor een volledige zonnepanelen installatie schommelt tussen de € 3.500 en € 9.000 (incl. btw, omvormer & installatie), afhankelijk van de omvang van de installatie, het vermogen per paneel, de omvormer capaciteit, de voorbereidende werken, de arbeidskosten, …

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Wil je een precieze kostprijs voor jouw project? Neem dan contact op met een ervaren zonnepanelen firma en ontvang gerichte adviezen en offertes op maat.

 

Bespaar dankzij financiële voordelen voor je zonnepanelen!

Hoewel de belangrijkste premies voor zonnepanelen in Vlaanderen zijn afgeschaft, kan je toch nog genieten van enkele financiële voordelen. Denk maar aan de Mijn VerbouwLening voor zonnepanelen of het verlaagd btw-tarief waarbij je slechts 6% btw betaalt in plaats van 21% op materiaal- en arbeidskosten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Een erkende installateur informeert je graag over alle financiële voordelen en helpt je met je aanvraag. Start hier je aanvraag.

 

 

Hoe plaats je zonnepanelen?

Je merkt dat er flink wat extra voorbereidende werkzaamheden aan de montage vooraf gaan. Hoe verloopt de plaatsing van zonnepanelen doorgaans? De belangrijkste stappen op een rij:

elektricien zonnepanelen aansluiten

 

 1. Plaatsbezoek & dakinspectie

  Voor een kwalitatieve zonnepanelen installatie op maat is een plaatsbezoek een must. Hier bespreken jullie o.a. je jaarlijks stroomverbruik en eventuele toekomstige investeringen. Daarnaast controleert hij de capaciteit van je hoofdaansluiting, de draagkracht van je dak en de dakoriëntatie, …

 2. Legplan opstellen

  Op basis van dit voorafgaand kennismakingsgesprek en de inspectie stelt een expert het legplan op. Daarop vind je onder andere meer info over hoe de panelen het best gepositioneerd worden voor een maximale opbrengst, welk piekvermogen ze nodig hebben, …

 3. Voorbereidende elektriciteitswerkzaamheden

  Om je installatie veilig aan te leggen, is er doorgaans een extra stroomkring nodig. Een zonnepanelen elektricien brengt dit in orde. Hij legt de nodige bekabeling aan, bepaalt de ideale positie van de omvormer en voorziet de noodzakelijke aardlekautomaat.

 4. Zonnepanelen & omvormer plaatsen

  Bracht je installateur de draagstructuur veilig op het dak aan? En zijn alle kabels en aansluitingen voorzien? Dan monteert hij vervolgens de panelen volgens de regels van de kunst. Als laatste plaatst hij de omvormer en sluit hij deze aan op je stroomcircuit via je groepenkast.

 5. Zonnepanelen keuren

  Voordat je je zonnepanelen mag gebruiken, moet je installatie eerst een AREI-keuring ondergaan. Dat kan alleen door een erkende keurder. Nadien ontvang je een AREI-keuringsverslag die je aan de netbeheerder Fluvius moet bezorgen. Wens je hier meer informatie over? Dan helpt je expert je graag bij het vinden van een onafhankelijke keurder.

Zonnepanelen plaatsen? Vertrouw op een expert! Kom via ons aanvraagformulier gratis in contact met diverse professionals actief in je regio. Je vindt het formulier hier.

 

Waarom kiezen voor een erkend zonnepanelen specialist?

Zelf je zonnepanelen plaatsen? Dat raden we af. Er komt namelijk flink wat kijken bij het plaatsen van je installatie. Niet alleen de elektriciteitswerken, maar ook het opstellen van een legplan vergt de noodzakelijke technische know-how. Kortom: vertrouw op een installateur. Zo ben je zeker van…

 • Installatie op maat: een uitgebreide dakinspectie, een professioneel legplan, een persoonlijk gesprek, … Al deze elementen zijn doorslaggevend voor een kwalitatieve zonnepanelen installatie die beantwoordt aan je stroomverbruik.
 • Kwalitatieve materialen: een expert werkt enkel met de beste materialen en merken. Zo heb je gegarandeerd een omvormer en zonnepanelen van hoogstaande kwaliteit. Het aansluiten van je omvormer op de groepenkast verloopt bovendien helemaal volgens de geldende regels.
 • Betrouwbare service: niet alleen voor en tijdens de werkzaamheden kan je bij je expert terecht, ook na de montage kan je op hem blijven vertrouwen. Denk maar aan het onderhoud van je installatie of het oplossen van een elektrische storing.
 • Financiële voordelen: wil je een voordelige lening kunnen afsluiten om je zonnepanelen te financieren? Of woon je in een huis ouder dan 10 jaar en wil je je installatie laten plaatsen aan het voordelige btw-tarief van 6%? Dan is een vakspecialist inschakelen 1 van de belangrijkste voorwaarden.

Zonnepanelen elektricien en installateur nodig? Via het onderstaande aanvraagformulier brengen we je gratis in contact met diverse experts actief in je regio. Neem contact met hen op, bespreek je project en ontvang vervolgens offertes op maat. Na een grondige vergelijking kies jij zelf met welke installateur je in zee gaat!

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van elektriciens actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmensen