Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijzen elektricien

Wat kost een elektricien precies? Een elektricien berekent doorgaans verschillende prijzen voor verschillende klussen. Daarnaast zijn er meerdere factoren van belang voor de uiteindelijke kostprijs. Dit zijn het arbeidsloon, de benodigde materialen en de voorrijkosten. Lees er hier alles over!

Ga snel naar:
FACTOR 1: het uurloon
FACTOR 2: de materialen
FACTOR 3: de voorrijdkosten
CONCLUSIE: hoeveel kost een elektricien?

FACTOR 1: het uurloon van een elektricien

Het loon van een elektricien varieert doorgaans tussen € 20 – 70 per uur. Dit is een hele brede richtprijs, aangezien het ook veel kan verschillen per elektricien. Bv. op basis van ervaring, eventuele specialisatie, je regio, …

Let wel, goedkopere elektriciens mijd je beter, aangezien die doorgaans niet zijn erkend en/of niet over de juiste papieren beschikken. Vraag hier daarom ook altijd naar voor je met een bepaalde partij in zee gaat. Hieronder enkele factoren die bepalend zijn voor het uurloon van een elektricien:

  • Ervaring en scholing: een ervaren vakman kan meer vragen dan een beginner. Dit verschil loopt soms wel op tot € 45 per uur. Dit is ook logisch, want het beroep van een elektricien is zeer specialistisch. Daarnaast zal een erkende elektricien een hoger uurloon vragen, omdat deze jou via de vakvereniging dan ook vele voordelen biedt. Ook elektriciens met een hogere scholing of met meerdere certificeringen kunnen hun prijzen verhogen. Spot je een elektricien die een lager tarief van je vraagt dan € 20 – 25 per uur, dan is er een grote kans dat deze niet gecertificeerd is. Mijd dit soort partijen.
  • Het soort klus: een elektricien kan ook een standaardtarief per klus hanteren. Wijkt jouw project hier van af, dan betaal je een bedrag per uur. Bovendien stijgen deze tarieven als je een spoedelektricien inschakelt, buiten kantooruren. Ook klussen die arbeidsintensiever zijn, bijvoorbeeld omdat de locatie van de werkzaamheden moeilijk bereikbaar is, zullen meer geld kosten.
  • De regio: het standaard uurloon bepaalt een elektricien zelf, maar die moet natuurlijk wel enigszins overeenkomen met de concurrentie. Om die reden kunnen de tarieven binnen een bepaald gebied gelijkaardig zijn, maar van regio tot regio verschillen.

De exacte kosten weten voor jouw klus? Neem dan vrijblijvend contact op met meerdere bedrijven en vergelijk hun aanbod. Start je aanvraag hier.

FACTOR 2: de gebruikte materialen

Een elektricien heeft bepaalde materialen altijd in de bus liggen, bv. voor kleinere en veelvoorkomende problemen. Echter moeten ze ook nog wel eens iets bestellen, zoals een groepenkast, een wandcontactdoos of bepaalde delen aan bedrading. Zorg wel dat de kosten helemaal bekend zijn voordat de materialen worden besteld. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Hoe hoog deze kosten zijn, is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt. Zie hiervoor ons prijzenoverzicht.

FACTOR 3: voorrijdkosten

Ook moet je rekening houden met de voorrijkosten die een elektricien eventueel in rekening brengt. Dit is doorgaans een vast bedrag, of een vergoeding per kilometer. Bij grotere afstanden hanteren elektriciens eerder zo’n tarief per kilometer. In sommige gevallen hoef je dit tarief dan weer niet te betalen, bv. als de elektricien in kwestie dichtbij woont en geen grote afstand hoeft af te leggen.

CONCLUSIE: hoeveel kost het inschakelen van een elektricien?

Bovenstaande factoren zijn maar enkele van de belangrijkste. Meer weten over de exacte kosten van een elektricien? Hieronder hebben we alle kostenposten voor je op een rij gezet:

 

Uitgave elektricien Prijs per eenheid
Beginnend elektricien € 25 – 35 per uur
Elektricien gemiddeld tarief € 30 – 50 per uur
Ervaren vakman € 40 – 70 per uur
Draden trekken € 2 per meter
Stopcontact plaatsen € 40 – 60 per stopcontact
Aardlekschakelaar plaatsen € 120 – 175 per schakelaar
Stopcontact verplaatsen € 30 – 75 per stopcontact
Veiligheidskeuring NEN 110 uitvoeren, inclusief rapport € 350 – 500 per rapport
Complete nieuwbouwwoning met elektra € 2.000 – 3.500 per woning
Complete woning met verlichting € 750 – 1.000 per woning
Meterkast vervangen € 350 – 850 per meterkast
De goedkoopste optie Gemiddelde prijzen De duurste optie
Draden trekken en 3 extra stopcontacten plaatsen Meterkast vernieuwen en drie nieuwe groepen toevoegen Elektra en licht in nieuwbouwwoning aanleggen
Draden trekken 20 meter: € 40 Meterkast vervangen: € 600 Elektra: € 3.000
Drie stopcontacten: € 150 Drie groepen: € 225 Licht: € 900
Totaalprijs: € 190 Totaalprijs: € 825 Totaalprijs: € 3.900

 

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van elektriciens actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmensen