Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Meterkast

Heb je een oud huis gekocht, dan kan het zijn dat hier nog een ouderwetse stoppenkast in zit. Deze functioneert misschien nog prima, maar een nieuwere groepenkast is veel gebruikersvriendelijker, overzichtelijker en veiliger. Het kan ook zijn dat je een nieuw huis aan het bouwen bent en dat je een nieuwe meterkast nodig hebt. Hier vind je de aandachtspunten waar je dan rekening mee moet houden!

 

 

Meterkast aanleggen? Let op het volgende!

Type meterkast
Hoeveelheid groepen
De prijs

Een meterkast aanleggen laat je altijd over aan een erkende elektricien. Vergelijk vrijblijvend meerdere experts in je buurt via onze online offerteservice.

 

Het type meterkast

Er zijn twee soorten groepenkasten, namelijk een 1-fase groepenkast en een 3-fase groepenkast. Als je wilt weten welke jij nodig hebt, kijk je op de kWh meter. Geeft deze 220 – 230V aan, dan heb je een 1-fase groepenkast nodig. Dit is een kleinere installatie die beter geschikt is voor kleinere huishoudens.

Geeft je kWh meter 380 – 400V aan, dan is alleen een 3-fase groepenkast geschikt. Hier heb je verder eigenlijk weinig keuze in, aangezien dit afhankelijk is van de apparatuur in je woning. Het aansluiten van en werken aan een 3-fase groepenkast is bovendien ook wat duurder. Wel geniet je zo van een systeem waar je zonder problemen allerlei nieuwe elektrische installaties op kan aansluiten, zoals zonnepanelen.

Het aantal groepen

Het aantal groepen dat op de meterkast moet worden geïnstalleerd is ook van belang. Doe je dit niet goed, dan gaat de aardlekschakelaar om de haverklap uit, bv. door systeemoverbelasting. Neem per groep als richtlijn om er niet meer dan 3,6 kW op aan te sluiten. Gebruik je als huishouden dus veel stroom, dan is het verstandig om wat meer groepen aan te leggen. Ook is het slim om per groep wat ruimte over te laten. Zo beperk je het risico op overbelasting, maar heb je altijd nog wat ruimte om meer te verbruiken.

De prijs

De kosten die je betaalt zijn afhankelijk van het type meterkast en de hoeveelheid groepen. Zo mag je in ieder geval uitgaan van € 350 voor vier groepen op een 1-fase meterkast, of bv. € 550 voor vier groepen op een 3-fase meterkast. Hoe meer groepen, hoe hoger de kosten. Bij 12 groepen zijn de kosten min of meer gelijk voor beide soorten meterkasten en kom je uit op zo’n € 750.

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van elektriciens actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmensen