Overbelasting

Iedereen maakt gebruik van verlengsnoeren in huis. Zo is het mogelijk om met behulp van bijvoorbeeld een stekkerdoos het aantal apparaten dat op een stopcontact aangesloten kunnen worden te verhogen. Ondanks dat het mogelijk is om op een viervoudige stekkerdoos 4 apparaten aan te sluiten is dit toch niet altijd veilig om te doen. Dit kan namelijk een stroomstoring door overbelasting veroorzaken.

Overbelasting stekkerdoos of groepenkast

Zodra je een groepenkast overbelast zal de stoppen doorslaan en kun je geen gebruik meer maken van stroom voor die specifieke groep. Je kunt dan apparatuur uitzetten of deze op een andere groep aansluiten. Als je in de keuken alle apparaten tegelijkertijd gebruikt (zoals het fornuis, de vaatwasser, wasmachine ed.) is het een simpele kwestie van het uitschakelen van een van deze apparaten om het probleem op te lossen. Als jouw stekkerdoos overbelast raakt is het ook mogelijk om te kiezen om de belasting te verminderen. Maar hoe weet je wanneer een stekkerdoos overbelast is? De eerste tekenen van overbelasting is wanneer de kabel van een stekkerdoos warm of heet aanvoelt. In dat geval is de stekkerdoos overbelast en moet je maatregelen treffen.

Controleer regelmatig voor de volgende tekenen van gevaar:

  • Een geur van gesmolten of verhitte plastic bij de stekkerdoos
  • Vonken of rook afkomstig van een stekker of apparaat
  • Zwartheid of schroeiplekken rond een stopcontact, stekker of op een apparaat
  • Gesmolten plastic op het omhulsel van een apparaat
  • Zekeringen die klappen

Als dit het geval is kun je het advies dat hierboven beschreven is opvolgen (belasting verminderen en verdelen over meerdere groepen). Of je kunt een elektricien inschakelen voor advies en het probleem opsporen. Hij of zij kan jou ook helpen bij het voorkomen van problemen in de toekomst.

Benader verschillende bedrijven

Als je in contact wilt komen met een betrouwbare elektricien is het mogelijk om meerdere bedrijven te benaderen. Dit kun je met onze offerte formulier doen en vervolgens de prijzen en het aanbod in jouw regio vergelijken. Er zijn duizenden elektriciens actief in Belgiƫ en heb je daardoor veel keuze. Daarom is het verstandig om je tijd te nemen bij het kiezen van een bedrijf. Kies voor een betrouwbare vakman en gebruik onze offerte service.