Badkamer veiligheid

Water kan ​​elektriciteit zeer efficiënt geleiden. Maar als elektriciteit en water bij elkaar komen is het resultaat in bijna alle gevallen dodelijk. Daarom kunnen we stellen dat de badkamer misschien wel de gevaarlijkste kamer in een huis is als het gaat om elektrische veiligheid. De gevolgen van een schok zijn veel ernstiger in een badkamer of een doucheruimte omdat een natte huid de weerstand van het lichaam vermindert.

Preventieve maatregelen

Er zijn speciale eisen voor elektrische installaties in de badkamer en moeten werkzaamheden voldoen aan bepaalde eisen van de overheid. Een bekwame elektricien weet precies waar hij of zij op moet letten in de badkamer en kan zo gevaarlijke situaties voorkomen. Wij raden je dan ook sterk aan om een elektricien in te schakelen die aangesloten is bij een overkoepelende organisatie en voldoende ervaring heeft.

Wandcontact dozen

Wandcontact dozen zijn niet toegestaan ​​in een badkamer of doucheruimte, tenzij deze worden voorzien van een speciale kap en ten minste 3 meter van de badkuip of douche vandaan staan. Om waterspetters op de wandcontact dozen te voorkomen moet er een veilige afstand zijn.

Lichten

Kies voor afgesloten plafondlampen in plaats van lampen die naar beneden hangen. Alle lampen die niet zijn afgesloten moeten vervangen of niet gebruikt worden. Het hete glas van een lamp kan namelijk bij contact met water uit elkaar spatten. Lichtschakelaars kun je het beste buiten de badkamer aanbrengen, zodat je het licht kunt aanzetten voordat je naar binnenloopt.

Kachels en de verwarming

Een gewone radiator of vloerverwarming is de veiligste manier om een ​​badkamer te verwarmen. Een elektrische kachel kan in sommige gevallen (grote badkamers) wel gebruikt worden, maar moeten deze op een veilige afstand gehouden worden.

Draagbare elektrische apparaten

Het is niet verstandig om draagbare apparaten die je op het net aansluit zoals haardrogers, kachels of radio’s in een badkamer te gebruiken. Je kunt namelijk ernstig gewond raken of gedood worden.

Advies van een elektricien?

Wil je snel in contact komen met bekwame elektriciens in jouw regio? Dan kun je het beste onze offerte service gebruiken en de prijzen en beschikbaarheid van de elektriciens vergelijken. Daardoor maak je een betere keuze en kunnen storingen en problemen aan jouw elektriciteitsvoorziening snel verholpen worden.